Tar betalt för donerade matvaror?

 

I VF den 26 mars framgår att Öppen Gemenskap tack vare mat som skänks av medborgare kunnat mer än halvera priset på måltider som vi serverar i Öppet Hus. Maten skänks via kylskåp som föreningen ”Vi bryr oss” och Susanne Lovén tagit initiativ till och i samarbete med Öppen Gemenskap och ett antal handlare ställt upp i flera av Umeås matbutiker. Öppen Gemenskap beklagar den ursprungliga skylten ”Bjud en hemlös på lunch” som var missvisande vilket vi påpekade redan i höstas. Kylskåpen och kommunikationen kring dem är resultat av ett nystartat nätverksarbete.

Öppen Gemenskap

har en lång tradition att erbjuda samvaro, mat och fika gratis eller till en låg kostnad i våra lokaler, Öppet Hus, på Kungsgatan 79. Frukost, kaffe och te är gratis men sedan många år har vi tillämpat principen att ta betalt för måltider. Det är del av vår ideologi som handlar om att människor vill och behöver hjälp att ta ansvar för sin situation och hushålla med sina resurser. Men vi håller låga priser i Öppet Hus: Tack vare gåvorna i kylskåpen har vi kunnat halvera priset som idag är 25 kr för en lunch eller middag hos oss.
Prissättningen beror dels på ideologi men också på realism: Vi har personal som hämtar, tillagar och serverar måltider samt att de matvaror vi får skänkta alltid kompletteras med andra ingredienser för att få till en hel måltid.

Vid behov ger vi också bort mat när personer befinner sig i akuta situationer och saknar pengar men det bedöms av vår personal från fall till fall.

Öppen Gemenskap är tacksam för den mat som medborgarna skänker och som oavkortat går till personer i som behöver mat. Vi har inte haft för avsikt att vilseleda någon om att måltiderna kostar.

 

Öppen Gemenskap är en ideell förening med uppdraget att skapa intresse och förutsättningar för ett socialt och diakonalt arbete för och tillsammans med människor i utsatta livssituationer. Medlemmar är Svenska kyrkans församlingar i Umeå med omnejd, Hedlundakyrkan, EFS och Frälsningsarmén.
All eventuell vinst återinvesteras i vår verksamhet.
Öppen Gemenskap är inte primärt en välgörenhetsorganisation utan arbetar professionellt för att hjälpa människor i utsatta livssituationer till förändring på lång sikt.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *